Προβλήματα ηχορύπανσης σε σχολικά συγκροτήματα

Προβλήματα ηχορύπανσης σε σχολικά συγκροτήματα

Αρ. Πρωτ. 21223/03.08.2011 

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Έντονο είναι το πρόβλημα ηχορύπανσης σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, έπειτα από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε, ότι τα 18 από τα 24 σχολεία που μελετήθηκαν, δηλαδή ποσοστό 74%, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηχορύπανσης, που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Η κατάσταση των σχολείων είναι άσχημη στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή της Άνω Πόλης και στη δυτική πλευρά.

 

Στο κέντρο της πόλης, το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα και τις ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες, στην Άνω Πόλη κύρια πηγή ηχορύπανσης είναι τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και στη δυτική πλευρά τα δίκυκλα και οι κατασκευές. Σύμφωνα με την διεξαχθείσα έρευνα, στα σχολεία που πλήττονται οι μαθητές εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις. Τα ευρήματα καθιστούν επιτακτική την αντιμετώπιση του θορύβου. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν μια δέσμη μέτρων, που θα μειώσει το πρόβλημα ηχορύπανσης, που επιδρά στην απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ηχορύπανσης σε σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, που επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία;